טיולי סוסים – הנאה מובטחת עם תכנון נכון

יש לכם סוס ואתם רוצים לטייל איתו בארץ? רעיון מצוין. עם זאת, לא מדובר כאן על קונספט של "קח מקל, קח תרמיל". טיולי סוסים הם פעילות שיש לתכנן בצורה מסודרת מראש, מכיוון שהלוגיסטיקה שלהם יותר מסובכת מטיולים רגילים, ויש להתחשב ביצורים בעלי 4 רגליים שנושאים אותנו על גבם. במאמר זה נסביר איך מתכננים נכון טיול סוסים. זה מאמר שמיועד לרוכבים מנוסים, בעלי סוסים, ולא למי שמחפש חוות טיולים מזדמנת.

טיפים לטיול סוסים בטוח ומהנה

הכירו את הסוס שלכם: לא כל סוס מתאים להיות סוס טיולים, למרות שרוב הסוסים ייהנו מטיול מחוץ לחווה מדי פעם. סוסי ספורט (דרסז', קפיצות), בדרך כלל לא רגילים לטיולים ארוכים, ונוטים להיבהל מהפתעות שבדרך. בארץ מטיילים הרבה עם סוסי צעד, סוסי קווטר וסוסים מקומיים מעורבים, אבל כל סוס יכול להיות סוס טיולים אם עובדים איתו נכון. גם אם הסוס שלכם טייל בעבר, עם בעלים קודמים – כדאי להכיר אותו ואת ההתנהגות שלו לפני שאתם יוצאים למסע ארוך ומרוחק. נסו לטייל איתו קודם בשטח שקרוב לחווה, בדקו את התגובות שלו וההתנהלות שלו בשטח, ואם יש בעיות – עבדו איתו לפני שאתם יוצאים לטיול רציני.

טיולי סוסים

ודאו שהסוס בריא ולא צולע: אם לא רכבתם זמן מה, או שהסוס היה במרעה ורחוק מהעין, כדאי לבדוק שהכל בסדר, שנייה לפני שמעמיסים על הקרון.

בדקו את ציוד הרכיבה: מושכות קרועות או אבזם שבור באמצע שום מקום זה לא נעים ואף יכול להיות מסוכן. בדקו שהכל בסדר בציוד, וקחו איתכם ספייר למקרה הצורך.

הכירו את המסלול: לכולנו יש היום טלפון עם GPS בכיס, אבל יש מקומות בלי קליטה, וגם בארצנו הקטנה לפעמים אפשר ללכת לאיבוד, להיכנס בטעות לשטחי אש ועוד תקלות שכאלה. הכירו את המסלול, ודאו שאין בו מכשולים מסוכנים או הפתעות לא רצויות, ואם מדובר בטיול ארוך, כדאי גם לקחת מפה מודפסת ליתר ביטחון.

הימנעו מכניסה לשדות, שמורות טבע ושטחים פרטיים: יש בישראל מלחמה מתמדת בין בעלי שטחים, הרשות להגנת הטבע ומטיילים על סוסים (וגם על כלים ממונעים). מבלי להיכנס עכשיו לוויכוח של "מי צודק" ו-"למי שייכים השטחים", עדיף להימנע מכניסה למקומות שאסור להיות בהם. אם אתם בין שדות, לכו בשבילים הכבושים בלבד ואל תיכנסו לשדות עצמם. שמורות טבע – בדקו מה מותר ומה אסור. שטח פרטי – אל תיכנסו אלא אם אתם בטוחים שבעל השטח מרשה לכם. לא כדאי להסתבך כשאתם עם הסוסים, זה יכול להביא למצבים לא נעימים. ובכל מקרה, השאירו אחריכם שטח נקי וללא אשפה. סתם כי זה מנומס וסביבתי.

מים: לא הרבה מטיילים עם הסוסים בקיץ, בטח לא בשעות החמות – זה לא נעים לרוכבים ולא לסוסים. בכל מקרה, גם אם אתם מטיילים בחורף, דאגו לאספקת מים לבני האדם ולסוסים. אם במסלול הטיול שלכם יש מים שטובים לשתייה לסוסים – נהדר. אם לא, הביאו איתכם מים גם לסוסים.

אוכל, גזייה, עזרה ראשונה: קחו מה שצריך בשביל שיהיה לכם כיף וגם בשביל לטפל בפציעות שעלולות לקרות בשטח. אל תשכחו גם חציר לסוס בקרון, אם מדובר בנסיעה ארוכה.

רכבו עם קסדה: זה בטח יגרום לרוכבים רבים לגחך, אבל בשטח במיוחד כדאי להקפיד על בטיחות. מכה "לא רצינית" מסלע בראש נראית אחרת לגמרי כשאתם עם קסדה. בשביל מה לקחת את הסיכון?

אפוד זוהר: אם אתם מטיילים בקרבת כבישים, במיוחד בשעות הבוקר המוקדמות או אחר הצהריים, מומלץ ללבוש אפוד זוהר כדי לבלוט ולמנוע תאונות.

חציית כבישים: עדיף להימנע ככל האפשר מחציית כבישים, אבל אם אין ברירה – עצרו, האזינו והסתכלו היטב לראות שהכביש פנוי. לכו בזהירות עם הסוסים, אל תרוצו ואל תמהרו – בכביש הרבה יותר קל להחליק ברכיבה על סוסים. רכבו בקו ישר עד לשפת הכביש השנייה. שימו לב להתנהגות הסוס ותנו עזרים במידת הצורך. אם רכב מתקרב כשאתם עוד חוצים, אותתו לו עם היד שימתין לרגע ולא יחצה דרככם.

אל תרוצו בשבילים לא מוכרים: אין כמו קאנטר בשטח הפתוח או בשפת הים, זה אחד החלקים הכי כיפיים בטיולי סוסים. אם אתם כבר מכירים את השביל, ויודעים שהוא בטוח לריצה – לכו על זה. אם לא, כדאי לעשות בדיקה קטנה לפני, בהליכה, לראות שאין מכשולים מיוחדים, בורות, סלעים ושאר הפרעות.

טיול נעים!