כמה עולה סוס – מחירי סוסים בישראל

אחת השאלות הכי נפוצות בקרב מי שמעוניין להיכנס לעולם הרכיבה על סוסים, היא: "כמה עולה לקנות סוס?". יש לשאלה הזו תשובה (לא חד משמעית, כי כמו עם כל דבר אחר, המחיר משתנה בהתאם לסוג הסוס שקונים), אבל זו השאלה הלא נכונה. לקנות סוס אפשר גם בכמה אלפי שקלים בודדים, ואפילו לקבל סוס בחינם. השאלה שאתם צריכים לשאול את עצמכם היא: "כמה עולה להחזיק סוס?", מכיוון שכאן באות לידי ביטוי העלויות המשמעותיות.

כמה עולה לקנות סוס?

מחיר הסוס תלוי בגורמים רבים: גיל הסוס, האם הוא גזעי ומאיזה גזע הוא, מה סוג הספורט או הרכיבה שאליו הוא מיועד, האם מדובר בזכר מסורס, סטאליון או נקבה, והאם מדובר בסוסה בהריון.

גם רמת האילוף של הסוס משחקת תפקיד משמעותי במחיר הסוס – סוס מאולף שכבר יודע את העבודה, יעלה יותר מסוס צעיר שצריך לעבוד איתו.

מצבו הבריאותי של הסוס חשוב גם הוא – האם הסוס צולע? האם יש לו בעיות רפואיות כלשהן? האם הוא במצב גופני טוב לעבודה או ספורט או שצריך לעבוד איתו ולהכניס אותו לכושר? האם הוא קיבל את כל הטיפולים והחיסונים במהלך השנים? האם הוא במשקל תקין, או שמא במשקל חסר או עודף? בכל מקרה, חובה לבצע בדיקת קנייה באמצעות וטרינר לפני שקונים סוס.

מחיר סוס בישראל יכול לנוע בין כמה אלפי שקלים למאות אלפי שקלים עבור סוסים גזעיים ומיוחדים המיובאים מאירופה או מארה"ב.

כמה עולה להחזיק סוס?

סוס הוא חיה יקרה מאוד לאחזקה. העלויות הן גבוהות ולא מומלץ להיכנס להרפתקאה הזו אם אתם לא מסוגלים לעמוד בהן לאורך זמן.

ראשית, יש צורך באורווה או חווה או שטח מרעה מתאים בו הסוס יכול לשהות, לאכול ולנוח. גם אם יש לכם שטח משלכם, זה לא אומר שאפשר להחזיק שם סוס. מדובר בחיה עדינה ומורכבת שצריכה תנאי מחיה לא פשוטים: מקום מגודר ומוגן (גם נגד גניבות), צל, מים טריים באספקה שוטפת, קרקע מתאימה ועוד. את השטח גם צריך לתחזק – לפנות גללים ולכלוך, לרענן את מלאי החציר, לפנות ממכשולים ועוד.

עלות אחזקה בחווה חיצונית יכולה להתחיל בכ-1,500 שקל ולהגיע גם ל-5,000 שקל בחודש. העלות נגזרת מהתנאים שהסוס מקבל בחווה – גודל התאים, מספר הפעמים ביום שמאכילים, סוג החציר והתערובת, רמת התחזוקה, האם הסוסים משוחררים למרעה במהלך היום, מוצאים למכונת הליכה, אילו מגרשים ומתקנים יש בחווה לשימושכם ועוד פרמטרים רבים.

פרזול הסוס גם הוא פרמטר חשוב בעלויות השוטפות. בדרך כלל מפרזלים סוסים כל 4-8 שבועות (לרוב כל 6 שבועות) והעלות משתנה בהתאם למורכבות הפרזול. עלות פרזול היא לפחות כמה מאות שקלים ויכולה גם להגיע אל מעל 1,000 שקל לפרזולים מורכבים, פרזולים אורתופדיים ועוד.

חיסונים: עלות חיסונים שנתית לסוס נעה סביב 1,000 שקל – תלוי בחיסונים שהוא צריך לקבל.

מזון מיוחד או תוספים: לא כל סוס צריך תוספים או מזון מיוחד, אבל לפעמים יש צרכים רפואיים (למשל, אם הסוס ירד במשקל או שאסור לו לאכול מזונות עתירי סוכר), ויש צורך במזון מיוחד, בנוסף לחציר הרגיל. תוספים לסוס משמשים במגוון מקרים, כמו טיפול במפרקים, טיפול בפרסות שבירות, אספקת אלקטרוליטים בקיץ ועוד. כל אלה עולים כמובן כסף נוסף, ובמקרים מסוימים יכולים להגיע למאות שקלים בחודש.

ציוד רכיבה: גם ציוד הרכיבה הבסיסי ביותר אינו זול, ואם אתם רוכבי ספורט מתחרים, מדובר בעשרות אלפי שקלים. אוכף טוב יכול לעלות כמה אלפי שקלים, ולהגיע גם למחיר של עשרות אלפי שקלים; ראשיית רכיבה, שמיכות לאוכף, מגני רגליים, בנדג'ים ועוד. וכמובן, גם אתם צריכים ציוד – קסדת רכיבה על סוסים, מגפי רכיבה, צ'אפס, כפפות רכיבה ועוד. הציוד לעתים נשחק, מתבלה, נהרס או הולך לאיבוד, ויש צורך בספיירים ולקנות חדש וכו'.

טיפולים וטרינריים: מלבד חיסונים, סוס צריך גם לעבור טיפול שיניים פעם בחצי שנה עד שנה, ומדובר בהוצאה של כמה מאות שקלים. לעתים יש צורך בטיפול כירופרקטי, דיקור וכו', וגם כאן מדובר בכמה מאיות. וכמובן, הסיוט של כל בעל סוס – מקרי חירום. טיפול רפואי בסוס הוא לא עניין זול. יום אשפוז אחד בבית החולים הווטרינרי יכול לעלות אלפי שקלים; טיפול הזרקה למפרקים יכול להגיע גם הוא לאלפי שקלים; ביקור חירום של וטרינר במקרה של קוליק גם הוא לא עסק זול. אלה כמובן הוצאות לא צפויות, אבל חייבים להיות מוכנים לשלם אותן במידת הצורך.

ביטוח ואגרות שונות: עד גיל 18 של הסוס נהוג לבטח אותו בביטוח רפואי, שיכול לכסות חלק מהעלויות של מקרה חירום רפואי. אם אתם רוצים להתחרות עם הסוס בענפים מסוימים, תצטרכו לשלם דמי חבר להתאחדות הרכיבה (כ-1,000 שקל לשנה), ובחלק מהחוות דורשים גם ביטוח צד ג' (כמה מאות שקלים בשנה).

הובלות וקרון לסוסים: מתכננים לקנות סוס טיולים? צריך להוביל אותו לאתרי הטיולים השונים. הדבר נכון גם לגבי סוס ספורט – התחרויות מתקיימות במקומות שונים בארץ (בעיקר בצפון), וגם אם אתם גרים קרוב לחווה שבה נערכת התחרות, תצטרכו להוביל לשם את הסוס בקרון. עלות קרון יכולה להגיע לכמה עשרות אלפי שקלים, צריך רשיון מיוחד עבורו בחלק מהמקרים וכמובן מכונית מתאימה שיכולה לגרור אותו עם הסוס בפנים. אם אתם לא רוצים לקנות קרון, תצטרכו לשלם על הובלות בכל פעם – מחיר שנע בין כמה מאות שקלים ויכול גם להגיע ליותר מ-1,500 שקל להובלה הלוך ושוב.

באופן כללי, ניתן לומר שעלות אחזקת סוס עומדת על כמה אלפי שקלים בחודש. לכן, לאורך זמן, מחיר הסוס עצמו לא קריטי כמו עלות האחזקה שלו.