40 קסדות רכיבה על סוסים – מדורגות לפי מידת הבטיחות

קסדות הן אביזר בטיחותי ראשון במעלה כשמדובר ברכיבה על סוסים. עם זאת, לצרכן המצוי אין ממש אפשרות לדעת מה מידת הבטיחות של כל קסדה.

בישראל אין תקן מוסדר לקסדת רכיבה על סוסים. הקסדות המיובאות לישראל מיוצרות במקומות שונים בעולם, על פי כמה תקנים בינלאומיים מקובלים, כמו PAS015:2011, VG1 01.040 2014-12  וגם ASTM F1163:2015. מדובר בתקנים אמריקאיים ואירופיים שונים, ואפשר למצוא עליהם מידע באינטרנט, אבל הלכה למעשה – מעטים מבינים מה המשמעות של התקנים האלה ואיזו קסדה היא הבטיחותית ביותר.

באופן כללי, אפשר לומר שקסדה עם תקן היא קסדה סבירה מבחינה בטיחותית, אבל אם תדברו עם מוכרים של ציוד רכיבה על סוסים, תגלו שאף אחד לא יכול באמת להגיד לכם איזו קסדה היא הכי בטיחותית או הכי טובה – משום שאין באמת סטנדרט שיכול לענות על השאלה הזו. הורים לילדים שרק מתחילים לרכב, או רוכבים מתחילים, רוצים לקנות קסדה ולא באמת יודעים מה לבחור.

יתרה מכך – מחירי הקסדות נעים בין 200-300 שקל לקסדת בית ספר פשוטה ויכולות להגיע גם ל-2,000 שקל לקסדה יוקרתית ומעוצבת בהתאמה אישית. אז איזו קסדה מומלץ לבחור למי שרוצה לרכב על סוסים? מבחני ריסוק לקסדות, שנערכו על ידי אוניברסיטת וירג'יניה טק, יכולים לתת אינדיקציה לגבי מידת הבטיחות של חלק מקסדות הרכיבה. במבחנים נבדקו 40 קסדות של יצרנים שונים מכל רחבי העולם. החוקרים הקפידו לבדוק קסדות במגוון מחירים, כדי לתת תמונה טובה וכוללת יותר, אם כי לא כל היצרנים נכללו במבחנים האלה.

במבחני הריסוק נבדקה היכולת של הקסדה להפחית האצה ליניארית וסיבובית של הראש, בעוצמה שדומה לזו שרוכב יכול לחוות בגין נפילה מהסוס. כל קסדה עברה 12 מבדקים שונים במעבדה. המטרה היתה לבדוק האם הקסדות מבצעות את עבודתן ויכולות למנוע זעזוע מוח. הקסדות "חטפו" מכות מקדימה, מאחורה ומהצדדיםהקסדות דורגו על סולם של 1-5 כוכבים, ונבדקו קסדות ממגוון תקנים.

הנה כמה מהקסדות הבולטות במבחן, שחלקן מוכרות לרוכב הישראלי:

קסדת Champion Revolve X-Air MIPS זכתה במקום הראשון במבחני הבטיחות עם דירוג של 5 כוכבים. מחיר הקסדה הוא כ-460 דולר בארה"ב, והיא כוללת את מערכת MIPS המוסיפה שכבת הגנה למוח על ידי בלימת זעזועים.

REVOLVE Junior X-Air MIPS Jockey Helmet

במקום השני קסדה שמדגימה שאין צורך באלפי שקלים כדי לשמור על הראש – TuffRider Carbon Fiber נמכרת בכ-60 דולר בלבד באמזון (אבל לא נשלחת לישראל. אם אתם רוצים להזמין אותה, צריך לעשות זאת עם כתובת אמריקאית). גם קסדה זו זכתה ל-5 כוכבים.

קסדה במחיר של 50 דולר, של חברת IRH, הגיעה למקום השלישי עם 5 כוכבים, ואחריה קסדה של צ'ארלס אוון, שמחירה כ-375 דולר, עם דירוג זהה.

קסדת Trauma Void EQ3 MIPS, שזוכה לפופולריות רבה בקרב רוכבים בארה"ב, קיבלה 4 כוכבים ומדורגת שישית במבחני הבטיחות של וירג'יניה טק. היא נמכרת בכ-250 דולר. קסדת GPA Speed Air 2X הגיעה למקום התשיעי, וגם לה יש 4 כוכבים (מחירה גבוה במיוחד, ועומד על כ-670 דולר). שני דגמים של UVEX הגיעו למקום ה-11 וה-12, עם 4 כוכבים במבחני הריסוק.

קסדת הרכיבה של Ovation מדגם Protege, שמחירה 60 דולר בלבד, זכתה גם היא לדירוג 4 כוכבים וממוקמת במקום ה-13 מבחינת בטיחות. הקסדה זמינה גם לשוק הישראלי דרך אמזון.

באמצע הדירוג אפשר למצוא מגוון קסדות שזכו לציון הבינוני של 3 כוכבים – כולל קסדות של IRH, KASK וגם קסדת Shadowmatt של Samshield, שנמכרת במחיר גבוה למדי, של כ-550 דולר.

בדירוג שני כוכבים אפשר למצוא את הקסדה של צ'ארלס אוון מדגם MS1 Pro MIPS, דגמים שונים של Ovation וגם את דגם הספיריט של חברת טרוקסל.

במקומות האחרונים, עם כוכב אחד, מדורגות קסדות רבות של חברת Troxel, שנמכרות במחירים בטווח הזול-בינוני של עד 150 דולר (מקומות 29, 30 ועוד). יחד איתן יש גם כמה קסדות של One K, שנמכרות בכ-300 דולר אבל זוכות לכוכב בודד במבחני הבטיחות. קסדה של טיפררי, שמחירה 400 דולר, מדורגת במקום ה-36. במקום האחרון, ללא כוכבים בכלל, מדורגת קסדת Sport 2.0 של Troxel, שמחירה 46 דולר.

איזו קסדה כדאי לבחור?

אין כאן תשובה חד משמעית – חשוב שהקסדה תתאים לראש שלכם בצורה טובה (הנה טיפים לבחירת קסדת רכיבה על סוסים) וסביר להניח שהתקציב ישחק כאן תפקיד משמעותי. אין סיבה להוציא אלפי שקלים על קסדה לילד קטן שעדיין גדל, או עבור רוכב מתחיל שעדיין לא יודע אם ימשיך בספורט.

כמובן שלבטיחות יש חלק מכריע בבחירה, ומבחני ריסוק שכאלה נותנים אינדיקציה מעניינת. עם זאת, לא נעשים מבחנים רבים כאלה בעולם, ולכן המידע שיש ברשותינו תמיד קצת מוגבל.

מה שבטוח – עדיף קסדה כלשהי מאשר לרכב ללא קסדה בכלל. שמרו על הראש שלכם!