בואו נודה על האמת – חלק לא קטן מאיתנו מדבר עם הסוסים ובעלי החיים שלו ב"תינוקית", צורת דיבור המאופיינת בקול גבוה והטעמות מוגזמות. אתם לא לבד. בפסיכולוגיה, צורת הדיבור הזו נקראת Infant-Directed Speech, ובתרגום חופשי – שפה המיועדת לתינוקות. שפת התינוקות נחקרה רבות והיא ידועה ביתרונותיה הרבים: היא מחזקת את היחסים בין ההורים לילדים ואף מגרה תהליכי למידה מסוימים, ויש לה השפעה רגשית חיובית על הילדים.
מחקרים מראים כי יש בעלים חיים המגיבים בצורה חיובית לצורת דיבור זו, גם כן. כלבים וקופי אדם, למשל, מגיבים טוב יותר לבני האדם כאשר הם משתמשים בשפה המוכוונת לבעלי חיים (Pet-directed Speech), ולומדים מהר וטוב יותר.
סוסים, כך הוכח מחקרית, רגישים מאוד למצב הרגשי של בני האדם שמסביבם. הם יודעים לזהות ולפרש הבעות פנים גם מתמונות, למשל. אולם, עד כה לא נבחן נושא השפה וטון הדיבור בכל הקשור לטיפול ואילוף סוסים. סקר מקדים שנערך בקרב 845 רוכבים ובעלי סוסים, הראה כי 93% מהם משתמשים בשפה ילדותית או תינוקית כאשר הם מדברים עם הסוסים שלהם. עם זאת, רק 44% מהם חושבים שזה מועיל.
לטובת המחקר, שמטרתו היתה בדיקת יעילות ה-Pet-Directed Speech, נבדקו 20 סוסים שלא נחשפו לסוג זה של שפה קודם לכן. במבחן הראשון, המטפל דיבר עם הסוסים בעת ההברשה, תוך שימוש בשפה רגילה או שפה תינוקית. הבדיקה הראתה שהסוסים הגיבו טוב יותר לשפה התינוקית. הם היו רגועים יותר, שיקפו את תנועות המטפל וגם החזירו גירוד בעת ההברשה. כאשר המטפל השתמש בשפה נייטרלית ורגילה, לא נצפו התנהגויות אלה.
במבחן השני, הנסיין ניסה להעביר מידע לסוסים ולהראות להם איפה נמצא המזון. הנסיין עמד מול הסוס עם שני דליים סגורים. בדלי אחד היה מזון ובשני לא. הנסיין ניסה לרמוז לסוס באיזה דלי לבחור, על ידי הצבעה על הדלי ושימוש בשפה נייטרלית או שפה תינוקית. החוקרים גילו כי כאשר הנסיין השתמש בשפה נייטרלית, הסוסים בחרו דלי באופן רנדומלי, אולם כאשר דיברו אליהם בתינוקית, הם בחרו את הדלי שאליו כיוון הנסיין. נראה כי השימוש ב-PDS מושך את תשומת לבם של הסוסים ועוזר להם להבין את בני האדם בצורה טובה יותר. ייתכן גם שהשימוש בשפה התינוקית יכול לסייע לשיפור איכות חייהם ורווחתם של הסוסים, ולקדם תחומים כמו רכיבה טיפולית.