רבים מתעניינים בתזונת הסוסים, ורוצים לדעת מה סוסים אוכלים. כמו הרבה הבטים אחרים בחיי הסוס, גם התזונה שלו היא עניין מורכב שדורש תשומת לב מירבית.
סוסים הם חיות מרעה – באופן טבעי הם מעדיפים לאכול בתנועה, מעט ולעתים קרובות. אתם בוודאי יכולים לדמיין סוסים בשדה ירוק, צועדים בנחת, מנשנשים עשב, ממשיכים לצעוד, נוגסים בעוד משהו ירוק, הולכים הלאה וכך מבלים את רוב היום. אלה החיים של סוסים בטבע, אולם סוסים מבויתים בדרך כלל חיים קצת אחרת – הם שוהים לעתים קרובות בתוך תאים מוגנים, ויוצאים לרכיבות ופעילות ספורטיבית, ואם מטפלים בהם היטב – הם גם משוחררים למרעה חופשי במשך חלק מהיום. סוסים מבויתים שנמצאים בחווה, בדרך כלל יאכלו בתוך התא או מתוך מתקן האכלה גדול ומשותף להם ולכמה סוסים אחרים.
מה סוסים אוכלים?
תזונת הסוס צריכה להיות מותאמת לפעילות שלו, לגיל שלו, למצבו הגופני והבריאותי וגם לעונות השנה.
האוכל הבסיסי של סוסים הוא צמחי מספוא – ובישראל מאכילים סוסים בעיקר בחציר, שהוא מספוא שמשומר עם לפחות 80% חומר יבש. ישנם סוגים שונים של חציר, באיכות משתנה, שתלויה בגורמים רבים, כמו סוג הצמח, גיל הצמח בזמן שנקצר, האם יש יותר עלים או גבעולים בחציר ועוד.
סוגי החציר הנפוצים
- אספסת – עשב עשיר בחלבון ונחשב לחציר בעל הערך התזונתי הגבוה ביותר (סוסים גם אוהבים אותו במיוחד).
- דגן
- קש חיטה – גבעולי החיטה משמשים למאכל סוסים וחיות אחרות, לאחר שקוצרים את הגרעינים.
- שיבולת שועל – יחסית דל בעמילן ובחלבון.
סוס צריך לצרוך כ-2% ממשקלו בחציר בכל יום. כלומר, אם הסוס שוקל 500 קילו, יש לספק לו כ-10 קילוגרם חציר ביום.
על מנת להוסיף לסוס אלמנטים תזונתיים שעלולים להיות חסרים בחציר, ובמקרים של סוסי ספורט שנדרשים לפעילות גופנית ברמה גבוהה, ברוב החוות מאכילים את הסוסים גם בסוג כלשהו של תערובת מרוכזת, המגיעה בכופתיות קטנות או כמעין מיקס של זרעים וגרעינים שונים. יש סוגים רבים של תערובות, המתאימות לסוסים שונים – תערובות דלות סוכר, תערובות לאספקת אנרגיה ברמה גבוהה, תערובות לסוסים המתאוששים ממחלות מסוימות ועוד. האכלת התערובת היא בנוסף לחציר, ובכמויות קטנות. סוס שאינו פעיל גופנית, למשל, בדרך כלל לא יקבל תערובת, או שיקבל כמות קטנה בלבד.
מים
אי אפשר לדבר על תזונת סוסים בלי לדבר על מים. סוסים שותים 20-40 ליטר מים ביום, וכמו בני אדם, הם לא יכולים לחיות בלי מים לאורך זמן. המים של הסוסים צריכים להיות טריים, נקיים וקרירים, ורצוי לתת להם אפשרות ליותר ממקור מים אחד – למשל שוקת לחיצה (שאותה הסוס מפעיל עם האף או הפה), ודלי גדול של מים. חשוב לשים לב לצריכת המים של הסוס ולוודא שהוא אכן שותה – סוסים שאינם במרעה ועומדים בתא יכולים להתייבש בקלות. סוס מיובש עלול להיכנס לקוליק (חסימת מעיים) – מצב מסוכן ביותר שבגללו מתים סוסים רבים.
מזון מיוחד לסוסים
לפעמים יש צורך במזון מיוחד לסוסים במצבים מסוימים. למשל, סוס שיש לו אולקוס, סוס מבוגר שקשה לו ללעוס או סוס שצריך לעלות במשקל. במקרים כאלה, הסוסים יקבלו, בנוסף למזון הרגיל, מזון מיוחד עתיר קלוריות, מזון רך וקל לעיכול, מזון דל בעמילן וכן הלאה. סוגי מזון אלה כוללים, למשל, פולי סויה, סלק מיובש או תערובות מיוחדות. לפעמים מוסיפים לסוסים שמן למזון, במקרים של ירידה דרסטית במשקל וצורך בהתאוששות.
תוספים לסוסים
ישנם תוספי מזון רבים לסוסים, וזה נושא מורכב בפני עצמו. סוסים צריכים תוספי מזון במצבים מגוונים. למשל, בקיץ מוסיפים להם אלקטרוליטים לתערובת, כדי למלא את מה שהגוף שלהם פולט בהזעה. יש תוספים לטיפול בבעיות מפרקים, תוספי הרגעה לסוסים לחוצים, תוספי ברזל, ויטמינים, תוספים נגד אולקוס ועוד ועוד.
חטיפים ופינוקים
חשוב וכיף מאוד לפנק סוסים במזון כיפי שהם אוהבים. רוב הסוסים ישמחו מאוד לקבל מכם גזר, תפוח, מלפפון, ואפילו אבטיח עם הקליפה. גם ביסקוויט או חטיף מלוח מדי פעם זה בסדר – אם כי עדיף להימנע ממתן חטיפים מעובדים לסוסים.
בנושא החטיפים צריך להיזהר מאוד, מכיוון שסוסים הם חיות רגישות ויש פירות וירקות שמהווים סכנה ממשית לבריאותם, כמו גם מאכלים אנושיים שאסור להם לאכול (למשל, שוקולד). גם פירות וירקות צריך לתת להם במידה, למרות שהם ישמחו לאכול אותם ללא הגבלה. אתם יכולים לקרוא על כך במאמר – מה מותר ואסור לסוסים לאכול.