סימולטורים לרכיבה על סוסים מצטיירים כתחליף מעולה וככלי אימונים מושלם לרוכבים על סוסים – אפשר לרכב עליהם בכל מזג אוויר, הם לא מתעייפים ולא מסכנים את בטיחות הרוכב. אפשר לנסות בהם שוב ושוב את התרגילים עד ששולטים בכל רזי הרכיבה, והם לא צריכים חציר או ניקוי פרסות.
בלי קשר לעלות הגבוהה של הסימולטורים, נראה כי בכל מקרה לא מדובר בפתרון מושלם. מדענים מספרד, צ'ילה ופורטוגל הישוו את קצב לב הרוכבים שהתנסו בסימולטור – לעומת קצב הלב שלהם ברכיבה על סוסים אמיתיים.
23 אנשים בריאים השתתפו במחקר – הגיל הממוצע שלהם היה 22.9. רוב הרוכבים לא חששו מרכיבה על סוסים, ודירוח הפחד הממוצע מרכיבה עמד על 1.65 (בסולם של 1 עד 10, כאשר 10 הוא המדד לפחד מקסימלי). כל משתתף רכב על סוס במקצב הליכה במשך 5 דקות ולאחר מכן בילה 5 דקות בסימולטור הרכיבה. קצב הלב של המשתתפים נבדק לאורך כל הניסוי.
מהמחקר עולה כי קצב הלב של הרוכבים היה גבוה יותר כאשר רכבו על סוסים אמיתיים, אולם שינויים בקצב הלב היו מתונים יותר ברכיבה בסימולטור. החוקרים הסיקו מכך כי הגוף מכין את עצמו לפעילות גופנית לפני הרכיבה על סוס – תגובה שלא קיימת בשימוש בסימולטור, משום שהמשתמש יודע שלא מדובר ברכיבה אמיתית, הטומנת בחובה סיכונים מסוימים. החוקרים אף העלו סברה כי קצב הלב קשור גם לתגובה רגשית הנובעת מהאינטראקציה עם הסוסים האמיתיים – עניין שכמובן לא ניתן לשחזור בסימולטור.
מחקרים קודמים הראו כי עבודה עם סימולטורים של רכיבה יכולה לסייע בשיפור טונוס שרירים ויציבה, והם כמובן זולים יותר לאחזקה ובטוחים יותר לרכיבה. עם זאת, האפקטים הרגשיים החיוביים המיוחסים לרכיבה על סוסים (רכיבה ספורטיבית וגם רכיבה טיפולית) לא קיימים בסימולטורים – ויש להם חשיבות רבה.
במילים אחרות, אין תחליף לדבר האמיתי. אז קדימה, שימו אוכף וצאו לרכב. על סוס אמיתי, כן?
—
צוות החוקרים: Villafaina, Carmen Cordón-González, Daniel Collado-Mateo, Juan Fuentes-García, J.C. Adsuar, E. Merellano-Navarro and J.A. Parraca.