זיהוי התנהגות המשדרת כאב בעת רכיבה על סוסים יכול להתבצע על ידי רוכבים מיומנים וגם על ידי מתחילים. אם יש לכם סוס, או שאתם רוכבים באופן קבוע, כדאי לשים לב לאינדיקטורים שמשמעותם שלסוס כואב בעת העבודה.
סוס יכול לתת באק גם בגלל עקיצת חרק, או להניע את הזנב באגרסיביות רק בגלל שנגעתם בו קלות עם השוט, אולם אם ההתנהגויות האלה ואחרות הופכות לשגרתיות, כדאי לכם לבדוק את המצב יותר לעומק.
בסדרת מחקרים שנערכה בשנים האחרונות, יצרו חוקרים באנגליה אתוגרמה (קטלוג התנהגות) של סוסים בעת הרכיבה. האתוגרמה נועדה לסייע בזיהוי צליעות קלות או כאב המציק לסוסים בזמן העבודה.
במקרים רבים, בעלי הסוס והמאמנים לא מזהים צליעות קלות, ונוטים לייחס בעיות בתנועה לחוסר רצון של הסוס לעבוד או פשוט לומר שהסוס תמיד התנהג בצורה כזו. אולם, הסוסים שלנו מנסים לתקשר איתנו, אומרים החוקרים מ- Animal Health Trust Centre for Equine Studies, ואנחנו רק צריכים להקשיב להם.
באתוגרמה שפיתחו החוקרים יש 24 אינדיקטורים המשויכים לכאב בסוסים. נוכחות של 8 מהאינדיקטורים או יותר מעידים לרוב על צליעה או כאב. הנה כמה מהם:
- אוזניים מסובבות אחורה או שטוחות.
- עפעפיים סגורים למחצה או עיניים עצומות.
- החלק הלבן בעין חשוף.
- לשון בחוץ, או לשון שיוצאת ונכנסת מהפה.
- שינויים בלתי פוסקים בתנוחת הראש.
- טלטולי ראש.
- קצב בלתי קבוע במקצב, או קצב מהיר או איטי מדי.
- שינויים ספונטניים במקצבים.
- היבהלות.
- עצירות פתאומיות.
- עמידה על שתיים.
- באקים.
במחקר, גם אנשים שאינם מנוסים בעבודה עם סוסים הצליחו לזהות את האינדיקטורים בצורה טובה – כלומר, גם מי שאינו רוכב מיומן יכול ללמוד לזהות סימני כאב או צליעה בקרב סוסים.