שאלת האינטיליגנציה של בעלי חיים היא נושא מרתק, שנחקר על ידי מדענים רבים ברחבי העולם. מחקרים מראים כי חיות המחמד שלנו כנראה חכמות יותר ממה שחשבנו, וגם חיות הבר, כמו עורבים, מציגות אינטיליגנציה גבוהה ממה שייחסו להן בעבר.
כעת, החוקרים ממקדים את מאמציהם בבעלי חיים מבויתים נוספים, כמו הסוסים. מדענים יפניים מאוניברסיטת Kobe פירסמו מאמר המכיל תוצאות של מחקר ראשוני הבוחן כיצד מגיבים סוסים לידע או חוסר ידע בבני אדם. התוצאות היו מרשימות.
למה הכוונה ב”ידע וחוסר ידע”? הניסוי הזה מבאר את הדברים היטב:
במסגרת המחקר, בדקו החוקרים 8 סוסים מגזע ת’ורוברד. הסוסים צפו באחד החוקרים הכניס גזר לתוך דלי אוכל. הדלי לא היה נגיש לסוסים, רק לסייס. במקרה אחד, הסייס ראה שמכניסים את הגזר לדלי (מצב של “ידע”) ובמקרה אחר – הסייס לא ראה שמניחים את הגזר בדלי (מצב של “חוסר ידע”). החוקרים רצו לבדוק האם הסוסים מגיבים באופן שונה לשני המצבים. תגובות הסוסים צולמו בווידיאו והושוו לאחר הניסוי.
כאשר הסייס היה במצב של חוסר ידע (כלומר, לא ידע שיש גזר בדלי), הסוסים השתמשו בכמות גדולה יותר של סימנים ומחוות, כולל מגע ודחיפות, כדי לסמן לסייס שיש גזר בדלי. הם הסתכלו יותר על הסייס, דחפו אותו בעדינות לעבר הדלי וניסו לגרום לו להבין שיש שם גזר. במלים אחרות, הסוסים ידעו להבדיל בין מצב של ידע וחוסר ידע, וניסו כמיטב יכולתם לסייע לסייס להביא להם את הגזר, בייחוד במצב שבו הסייס לא היה מודע לכך שיש מזון בדלי.
החוקרים ציינו כי יש צורך במחקרים נוספים בתחום, אולם אין ספק שמדובר בתוצאות מעניינות, המצביעות על כך שהסוסים מסוגלים לשנות את ההתנהגות שלהם בהתאם למצב הידע של בני האדם המלווים אותם.
עוד ציינו החוקרים שלא כל הסוסים השתמשו באותה התנהגות כדי לסמן לסייס על קיומו של הגזר. חלקם השתמשו במבטים ודחיפות, אולם שניים מהם מיקמו את הפנים שלהם קרוב לפניו של הסייס, ולאחר מכן חבטו בפניו של הסייס. החוקרים לא הצליחו להבין אם ההתנהגות הזו היתה מכוונת או נגרמה בטעות, אולם היא מעידה בעיקר על השוני ההתנהגותי הקיים בין סוסים שונים.