למה מפרזלים סוסים, ומה ההבדל בין פרסה לפרזול?

בעברית משתמשים במילה פרסה כדי לתאר את החלק ברגל של הסוס וגם את מנעל הברזל שמלבישים עליו, אבל מקובל גם לקרוא למנעל פרזול. כן, פיסות המתכת המעוגלות שמלבישים על הפרסות (או הטלף) של הסוס, נקראות "פרזול". הפרסה היא חלק מהרגל של הסוס, שלעתים מכונה גם טלף.

סוסים בטבע אל מול סוסים מבויתים

בטבע, הסוסים הולכים "יחפים", כלומר ללא פרזול. פרסת הסוס היא מבנה אנטומי מורכב ומרתק. הסוסים הראשונים היו קטנים ומבנה הפרסה שלהם כלל מעין "אצבעות". לאחר מיליון שנות אבולוציה, כאשר הסוסים גדלו והתחזקו, האצבעות נעלמו, ולמעשה נשארה רק האצבע האמצעית – הפרסה של הסוס כפי שאנו מכירים אותה היום. החוקרים חושבים שהפרסות התפתחו בצורה כזו כדי לאפשר לסוסים מהירות ריצה, על מנת לחמוק מטורפים וגם כדי לרוץ לעבר מזון ולגמוא מרחקים ארוכים.

סוסים פראיים, כאמור, מסתובבים בשטח ללא פרזול. הסלעים והאדמה הקשה שוחקים את הפרסות שלהם בהדרגה ובאופן טבעי.

סוסים מבויתים, ובעיקר סוסי ספורט, לרוב לא נמצאים בתנאי שטח של סוסי פרא. הם לרוב צועדים על משטחי חול רכים, מגרשי אימונים, שבילים וכן הלאה. לכן, הפרסה שלהם לא נשחקת באופן טבעי, ויש צורך לקצר אותה מדי פעם, כמו שגוזרים ציפורניים. כלומר, גם אם לסוס אין פרזול על הרגליים, עדיין צריך לטפל בפרסות שלו מדי כמה שבועות, על מנת שלא יתארכו יתר על המידה. פרסות ארוכות משנות את מנח הרגל של הסוס, ויכולות לגרום לו לכאבים ונזקים חמורים. סוס עם פרסות ארוכות באופן מופרז יתקשה ללכת ויסבול מבעיות בריאותיות נוספות. לא סתם אומרים: "אין רגליים – אין סוס".

פרזול סוסים

במקרי הזנחה קשים של סוסים, ניתן לראות שהפרסות שלהם לא טופלו, ומאחר שהם לרוב שוהים בתאים סגורים, על גבי בוץ רך או לכלוך, הפרסות שלהם לא נשחקות בקצב נורמלי, והם סובלים מפרסות ארוכות שפוגעות בבריאותם. שיקום נזקים כאלה יכול לקחת זמן רב, ולא תמיד זה אפשרי.

למה מפרזלים סוסים?

הפרזול יכול לשרת מספר מטרות:

  1. הפרזול מגן על פרסות הסוס מפני נזקים ואף מפחית את סיכויי הפציעה בפעילות הסוס על משטחים קשים.
  2. קצב שחיקה איטי יותר: סוסים שמבצעים עבודה קשה שכוללת נשיאת משקל כבד, שוחקים את הפרסות בקצב מהיר יחסית. פרזול יכול לסייע בהאטת קצב השחיקה.
  3. שיפור ביצועים: רלוונטי לסוסי ספורט מתחרים, בעיקר. מפרזל מקצועי יכול לעזור לסוס לשפר את ביצועיו עם הפרזול המתאים – כמו שאתלט ישפר את ביצועיו עם הנעל המתאימה.
  4. תיקון בעיות אורתופדיות: בעיות שיווי משקל או בצורת ההליכה של הסוס, למשל, יכולות להיפתר באמצעות פרזול מתאים.
  5. תמיכה לסוסים עם בעיות רפואיות: סוסים שסובלים מבעיות כמו דלקת מפרקים, למינייטיס ועוד, יכולים לקבל סיוע ותמיכה באמצעות פרזול רפואי מתאים.
  6. שיפור "אחיזת כביש": פרזול מסוגים מסוימים יכול למנוע החלקה של הסוסים על משטחים כמו אספלט.

פרזול סוסים מתבצע כל 4-8 שבועות – תלוי בסוס ובסוג הספורט או העבודה שהוא מבצע. במהלך הפרזול, המפרזל מסיר את הפרסות הישנות, מקצר את הטלף של הסוס, משייף ומנקה אותו, ומניח פרזול חדש, שמחובר עם מסמרים מיוחדים לפרסה. התהליך לא כואב לסוס, מכיוון שהחלק שנחתך הוא כמו ציפורן.

בסרטון הזה ניתן לראות חלק מתהליך הפרזול.

סוגי פרזול לסוסים

פרזול לסוסים עשוי ממתכת – לרוב ברזל או אלומיניום. הפרזול יכול להיות בצורה רגילה (פתוח):

 

יש גם פרזול עם חריץ, על מנת להעניק לסוס אחיזה טובה יותר בקרקע:

לעתים מפרזלים את הסוסים עם פרסות סגורות (Bar או Egg Bar), על מנת לתת מענה לבעיות אורתופדיות מסוימות.