רכיבה על סוסים למבוגרים: אף פעם לא מאוחר לשבת באוכף

רכיבה על סוסים למבוגרים

קצת מצחיק לדבר על "מבוגרים" בספורט הרכיבה על סוסים. אחרי הכל, זהו כמעט הספורט היחידי בעולם, שבו מתחרים רוכבים ורוכבות בני שישים פלוס על בסיס קבוע, ברמות הגבוהות והקשות ביותר של התחרויות השונות. זהו גם אחד מענפי הספורט הבודדים בהם אין שום הפרדה או אפליה בין נשים וגברים – שני המינים מתחרים באופן שווה, ללא הבדל, בכל סוגי התחרויות.

לא משנה בני כמה אתם והאם התנסיתם בכך בעבר – מרכיבה על סוסים אפשר ליהנות בכל גיל ובכל רמת ניסיון. זה נכון שהרבה יותר קל להתחיל ללמוד מיומנות ספורטיבית כזו בגיל צעיר, אבל לרוכבים המתחילים את דרכם בגיל מבוגר יש גם יתרונות – יכולת ריכוז גבוהה יותר, רצון ונחישות ממוקדים יותר, סבלנות ורגישות, ואף יכולת להתעמק יותר בחומר התיאורטי המלווה את השיעורים המעשיים.

שיעורי רכיבה על סוסים דורשים כושר גופני, ריכוז, קואורדינציה ותשומת לב לפרטים – דרישות שאין עליהן מגבלת גיל. לכן, אפשר להתחיל בשיעורי רכיבה גם בגיל מבוגר, וליהנות מהיתרונות של רוכבים מבוגרים ובשלים יותר.

הנה כמה טיפים לרוכבים מבוגרים בתחילת דרכם (רוכבים צעירים: גם אתם יכולים ללמוד כאן דבר או שניים):

מצאו את ענף הרכיבה והחווה המתאימים לכם

רכיבה אנגלית או מערבית? דרסז' או קפיצות? רוב החוות מציעות שיעורי ניסיון, המאפשרים לכם לטעום מסגנון הרכיבה, להכיר את המדריכים ולהתרשם מהחווה באופן כללי. נסו ענפי רכיבה שונים כדי לראות איזה מהם מתאים לכם במיוחד. גם בהמשך הדרך ועם צבירת ניסיון ברכיבה, כדאי לנסות סגנונות וענפים שונים.

הבינו שזה ייקח לכם זמן

לא משנה באיזה ענף רכיבה בחרתם, סביר להניח שההתקדמות שלכם תהיה איטית באופן יחסי. רוב הרוכבים סביבכם יהיו ילדים או נערות ונערים צעירים, ויכול להיות שתרגישו קצת מוזר בסביבה כזו. ייתכן שתראו סביבכם תלמידים צעירים שהתחילו ללמוד באותו זמן כמוכם, והם יפגינו מיומנות רכיבה גבוהה יותר. זה נורמלי לחלוטין, ואין צורך להתייאש בשל כך. בגיל מבוגר, לוקח לגוף קצת יותר זמן ללמוד ולהפנים את מה שאנחנו דורשים ממנו. התמידו ברכיבה לאורך זמן ומובטח לכם שתראו תוצאות, גם אם ייקח להן מעט יותר זמן להגיע.

קראו וצפו בחומר תיאורטי

מעבר לחומר התיאורטי שתלמדו בקורס הרכיבה, מומלץ כי תנצלו את היכולת שלכם ללמוד באופן עצמאי. האינטרנט מלאה בחומר תיאורטי איכותי בנושא רכיבה על סוסים – מאמרים שאפשר לקרוא בחינם, סרטונים ביוטיוב וספרים שאפשר לרכוש באמזון. מרבית החומר התיאורטי הינו באנגלית, אבל לאחר שתבינו את המושגים הבסיסיים של הרכיבה, לא תהיה לכם בעיה ללמוד ולצבור ידע. למידה עצמאית של התיאוריה שסביב הרכיבה תסייע לכם בהבנה מעמיקה יותר של הרכיבה בפועל, תגרום לכם לתקשר טוב יותר עם הסוס והמדריך ותעצים את ההנאה שלכם משיעורי הרכיבה.

אל תחששו לשאול וללמוד

שמעתם מונח שאתם לא מכירים? הסתבכתם עם הלבשת הראשייה על הסוס? המדריך ביקש ממכם לבצע תרגיל ואתם לא בטוחים שאתם יודעים איך? אל תתביישו – שאלו ובקשו הסברים והדגמות על פי הצורך.

שמרו על כושר גופני ותזונה נכונה

רכיבה על סוסים מצריכה כושר גופני, במיוחד כאשר מתקדמים ברכיבה ומתחילים לבצע תרגילים מורכבים עם הסוס. מי שרוכב על סוסים יודע שאנו לא סתם "יושבים על הסוס", וכי אנו מפעילים שרירים רבים בעת הישיבה הנכונה באוכף. בין שיעורי הרכיבה, מומלץ להמשיך ולשמור על הכושר, באמצעות פעילות שמתאימה לכם כמו הליכה, שחייה, רכיבה על אופניים ועוד. מומלץ מאוד לחזק את שרירי הליבה בתרגילים שונים ולעשות מתיחות. חשוב גם לשמור על תזונה נכונה, להימנע מצריכה של ג'אנק פוד ולוודא שאתם אוכלים את כל מה שהגוף צריך בשביל פעילות גופנית.

קנו ציוד רכיבה איכותי ונוח

אין צורך להשקיע אלפי שקלים בקסדה או לקנות צ'אפס יוקרתיים מעור רך, אבל כדאי מאוד להשקיע בציוד רכיבה נוח, שישפר את חוויית הרכיבה שלכם באופן משמעותי. אפשר לרכוב על סוס גם עם מכנסי טריינינג ונעלי התעמלות, אבל אחרי שתלבשו מכנסי רכיבה טובים ותנעלו נעלי רכיבה איכותיות – תבינו את ההבדל. קסדה נוחה ומאווררת, מכנסי רכיבה שמתאימים לכם במדויק, נעליים טובות ועוד – כל אלה יסייעו לכם ליהנות הרבה יותר מהרכיבה.

צפו בשיעורים של אחרים

אם יש לכם מעט זמן פנוי, נסו לצפות בשיעורים של אחרים לפני או אחרי שיעור הרכיבה שלכם. צפייה מהצד מאפשרת להבין יותר לעומק טכניקות ותרגילים, שלפעמים קצת קשה להבין כשאנחנו על הסוס. זוהי גם דרך טובה לראות וללמוד מטעויות נפוצות, שכל הרוכבים מבצעים.

השתתפו בפעילויות סוסים מגוונות

בדקו אם החווה שלכם עורכת טיולי רכיבה, או מצאו חווה בסביבתכם שמציעה טיולים כאלה.  אם יש לכם מעט זמן פנוי, הציעו להבריש סוסי בית ספר כדי ללמוד טוב יותר כיצד לטפל בסוסים. ככל שתבלו זמן רב יותר בקרבת סוסים, תבינו יותר את ההתנהגות שלהם, וכפועל יוצא – תהפכו לרוכבים טובים יותר.

בואו לתחרויות

גם אם אין לכם כוונה להפוך לרוכבים תחרותיים, כדאי מאוד להגיע לתחרויות ולאירועים השונים הנערכים בחווה שלכם או בחוות אחרות. בתחרויות תוכלו ליהנות מצפייה ברכיבה ברמה הגבוהה ביותר הקיימת בארץ, לראות סוסים מדהימים ומיוחדים, ללמוד דברים חדשים על הספורט, להתרועע עם רוכבים אחרים, לרכוש ציוד ולעודד את המשתתפים מהחווה שלכם. צפייה בתחרויות מאפשרת לכם להפוך לחלק אינטגרלי מקהילת הרוכבים בישראל, והיא אפילו עשויה לעורר בכם את המוטיבציה והרצון להתחרות בעצמכם.