רוב בעלי החיים, ובני האדם ביניהם, זקוקים לשינה טובה כדי להתקיים. שינה שאינה איכותית או מחסור בשינה עלולים לגרום לבעיות בריאותיות ונפשיות. סוסים אינם יוצאי דופן בהקשר זה – הם אמנם לא ישנים כמו בני אדם, אולם הם עדיין זקוקים לשינה טובה ושקטה על מנת לשמור על בריאותם.
ניהול לא נכון של חיי הסוס, או בעיות פיזיות, עלולים לגרום לחוסרי שינה אצל סוסים, מה שפוגע בבריאותם ועלול להגביר את הסיכון לפציעה.
מחקר הראה שסוסים שאינם שוכבים מספיק זמן, סובלים ממחסור בשינה, ויכולים אף להגיע למצב של התמוטטות מוחלטת. על מנת לישון, סוסים זקוקים לסביבה מוגנת, בה יוכלו להירגע באופן מוחלט. לשינה יש שלושה שלבים – שינה קלה, שינה עמוקה ושנת תע"מ (תנועות עיניים מהירות, או REM). סוסים יכולים לישון בעמידה ולהגיע לשני השלבים הראשונים של השינה, אולם על מנת לזכות בשנת REM, הם צריכים לשכב ולהרפות את השרירים באופן מוחלט.
סוסים הגרים באורוות ישנים כ-3 שעות ומחצה במשך הלילה. החלוקה בין שלבי השינה די קבועה – שנת תע"מ נמשכת כ-30 דקות (כ-15% משנת הלילה של הסוס) ואילו השלב השני, שינה עמוקה, נמשך כ-65% מזמן השינה של הסוס. שאר הזמן מוקדש לשינה קלה.
אם הסוס אינו יכול לשכב, מכל סיבה שהיא, הוא יסבול ממחסור בשנת REM. במצב כזה, הסוס יירדם בעמידה, ייכנס לשנת תע"מ ויקרוס על הרצפה, מכיוון שלשינה זו דרושה הרפיה מוחלטת של השרירים. נפילות כאלה הן מסוכנות ויכולות לגרום לפציעות.
במחקר, שנערך בגרמניה, השתתפו 36 סוסים שדווח כי קרסו בסביבתם הביתית, ו-7 סוסים בריאים היוו קבוצת ביקורת. כל סוס עבר בדיקה קלינית ונצפה במשך 24 שעות. סדר היום שלהם, כולל תנאי האורווה והיסטוריה רפואית, תועד בצורה מסודרת. לכל סוס הוצמד חיישן שינה, המודד את פעילות המוח, תנועת העיניים, מתח השרירים ופרמטרים נוספים המעידים על איכות השינה של הסוס.
הסיבה העיקרית לכך שסוסים לא שכבו לקראת השינה היתה כאב פיזי. לשליש מהסוסים לא היה מספיק מקום בתא כדי לשכב – גודל התאים לא עמד בסטנדרטים הגרמניים. בקרב חצי מהסוסים שנבדקו, הנפילות אירעו בסמוך לאירוע משמעותי, כמו החלפת אורווה או מצב פיזי כמו פציעה אורתופדית. כ-90% מהסוסים נפצעו בגלל הנפילות. רוב הפציעות היו בברכיים ובפטלוקים. ל-31% מהסוסים היו פציעות בראש ול-18.4% היו פציעות בהוקים.
הסוסים שקרסו לא בילו מספיק זמן בשנת תע"מ וניסו להיכנס לשלב שינה זה בעודם עומדים – מה שהביא לנפילות.
חלק מהסוסים שנבדקו סבלו לא רק מבעיות פיזיות, אלא גם מבעיות התנהגות – בליעת אוויר והליכה בלתי פוסקת באורווה, למשל. שנתיים לאחר ביצוע המחקר, 7 סוסים הומתו בגלל בעיות פיזיות שונות – בעיות שנבעו, ככל הנראה, ממחסור בשינה ראויה.