שמנים אתריים לסוסים? למה לא, בעצם?
שמן עץ התה הוא שמן אתרי מוכר וידוע, ומשתמשים בו לצרכים רבים: מניקוי עובש, דרך חיטוי העור ועד חיסול קרדיות בגבות ובריסים. שמן עץ התה ידוע בתכונותיו האנטי בקטריאליות והוא גם משמיד פטריות יעיל מאוד. הוא גם יכול לסייע בהפחתת דלקת ולסייע בריפוי העור. שמן עץ התה הוא גם דוחה חרקים טבעי.
כל התכונות האלה הופכות אותו שימושי במיוחד גם עבור סוסים – ולא בכדי הוא משולב במוצרים שונים לטיפוח הפרווה והשיער של סוסים. הנה כמה שימושים לשמן עץ התה בקרב סוסים:
- טיפול בפצעים: משחות או קרמים המכילים שמן עץ התה יכולים לסייע בריפוי פצעים מהיר יותר, בגלל התכונות המחטאות של השמן.
- טיפול בפטריות: כולם מכירים את תופעת הפטריות על עור הסוס – בעיקר ברגליים, אבל לא רק. אפשר לטפל בפטריות באמצעות שמן עץ התה.
- טיפול בגירויים בעור: שמן עץ התה מצוין גם לטיפול בגירודים וגירויים שונים בעור הסוס, כמו rain rot או גירויים שנגרמים מחיכוך עם הציוד.
- טיפול בפרסות: שמן עץ התה יכול לסייע בטיפול בריקבון בפרסות (Thrush).
- ספריי זבובים: כשהוא מדולל, שמן עץ התה יכול לשמש כרכיב בספריי זבובים שאתם יכולים להכין בעצמכם – אם כי הוא לא נחשב יעיל כמו מוצרים מסחריים.
מוצרים לסוסים עם שמן עץ התה
- שמפו לסוסים עם שמן עץ התה: שמפו עם שמן עץ התה יכול להרגיע את העור, וגם לעזור להיפטר מזיהומים שונים.
- משחות עם עץ התה: יש מגוון רחב של משחות צמחיות שכוללות שמן עץ התה. לא חייבים לקנות משחה מיוחדת לסוסים. אפשר פשוט לרכוש משחה או קרם עם שמן עץ התה, ולהשתמש בה על פצעים או חתכים, וגם באזורים שהסוס נוטה לגרד. בחלק מהמקרים, המשחה מכילה גם שמנים אתריים נוספים, שיכולים לטפל במגוון סימפטומים של פצעים וגירודים.
- מוצרים לטיפול ברקבון פרסות.
שמן עץ התה לסוסים – כללי זהירות
יש לדלל את שמן עץ התה באמצעות שמן נשא, ולא להשתמש ישירות בשמן על העור – מכיוון שהריכוז שלו גבוה.
לפני השימוש בפעם הראשונה על הסוס, יש לבדוק במקום קטן האם יש תגובה אלרגית או רגישות לחומר.
הימנעו משימוש בשמן עץ התה באזור העיניים.
יש להתייעץ עם וטרינר לפני שימוש בחומר כלשהו.
מידע כללי על שמן עץ התה
שמן אתרי עץ התה, ששמו המדעי Melaleuca alternifolia, מופק מעלים של עץ התה שמקורו באוסטרליה. האבוריג'ינים של אוסטרליה, ניצלו את היתרונות הטיפוליים שלו במשך מאות שנים, ומשתמשים בו בעיקר לטיפול בכוויות, פצעים ומחלות עור שונות. הם נהגו לרסק את העלים כדי לשחרר את השמן ואז מרחו אותו באופן מקומי או שאפו את האדים שלו למטרות רפואיות.
עם הזמן, הידע על היתרונות של שמן עץ התה התפשט ברחבי העולם. כיום, זה מרכיב עיקרי במוצרי טיפוח ובריאות רבים. שמן עץ התה נמצא בשימוש נרחב גם בארומתרפיה, שם מאמינים שהריח המרפא שלו מגביר את החסינות ומקדם תחושת בהירות מנטלית. מיצוי השמן כרוך בתהליך זיקוק בקיטור שבו העלים נתונים לאדים, ואז השמן מופרד ונאסף.