24 התנהגויות של סוס המעידות על כאב – סרט תיעודי

"The 24 Behaviors of the Ridden Horse in Pain" – בעברית: 24 התנהגויות של סוס רכוב הנתון בכאב – הוא סרט תיעודי של ד"ר סו דייסון, והוא קורא תיגר על הפרדיגמות בתחום הטיפול בסוסים, תוך קידום הרעיון שצליעה של סוס לא מתחילה רק כשהוא מתחיל להראות סימנים ברורים לכך. הסרט זמין לצפייה חינמית ביוטיוב.

סו דייסון היא אחת מהמומחיות המובילות בעולם בתחום אורתופדיית הסוסים. היא עובדת כ-40 שנה בתחום ופירסמה יותר מ-350 מחקרים אקדמיים. "יש לנו בעיה עם תעשיית הסוסים בכללה. היא מאמצת שינויים באיטיות", אומרת דייסון בפתח הסרט.

דייסון מדגימה בסרט כי התנהגויות רבות של סוסים מתויגות בצורה שגויה. הרבה פעמים, סוסים מסומנים כעצלנים, נפיצים או מתנגדים, כשלמעשה כל ההתנהגות שלהם היא סממן של כאב שממנו הם סובלים.

מחקר בן 3 שנים ב-400 סוסים שביצעה דייסון, מצא 24 התנהגויות ברורות בסוסים רכובים שמתרחשים בתדירות גבוהה פי עשרה לפחות בסוסים צולעים, לעומת סוסים שאינם צולעים. למשל, סוסים צולעים יטו את האוזניים שלהם לאחור למשך יותר מ-5 שניות ברכיבה לעתים קרובות יותר, לעומת סוסים בריאים. גם הטיית הזנב לצד מסוים, כיפוף יתר של הצוואר, הטיית הראש ועוד – כל אלה סימנים העלולים להעיד על צליעה.

סימני צליעה בסוס

מתוך 24 ההתנהגויות, ד"ר מציינת 8 התנהגויות שמעידות בסבירות גבוהה על כאב.

בגלל שההתנהגויות האלה נורמלו, הרבה רוכבים ומאמנים לא יודעים בכלל מתי הסוס שלהם שמח ומרוצה ומתי הוא סובל.

הסרט עוקב אחר ד"ר דייסון וד"ר ג'ים מאיירס, כשהם בוחנים ומאבחנים את סוסת הקפיצות של לורן מקמהון. הסוסה לא הפגינה צליעה ברורה, אולם היה ניכר שהיא אינה מרוצה במיוחד כששמים עליה אוכף ורוכבים עליה.

ד"ר דייסון מסבירה על בדיקת הצליעה שהיא מבצעת לסוסה, שכוללת שיחה עם הבעלים על ההיסטוריה של הסוסה, בדיקה במנוחה, בדיקת התאמת האוכף, בדיקה בהולכת יד, בלונג' וברכיבה. לדבריה, גם אם רואים צליעה בהולכת יד, צריך לבדוק את הסוסה ברכיבה (אלא אם היא צולעת בצורה חמורה ולא ניתן לרכוב עליה), משום שיש צורך לראות את כל ההבטים של התנועה וההתנהגות של הסוסה כדי להחליט מאין נובעת הצליעה.

לאחר מכן מבצעת דייסון חסימה עצבית – ללא טשטוש – ובודקת שוב את התנועה של הסוסה. לאחר אבחון מקום הכאב, ד"ר דייסון משתמשת באמצעי דימות שונים כדי לאתר את הסיבה. בסרט מאתרת דייסון מספר בעיות ברגלי הסוסה, ומסבירה לבעלים את האפשרויות שעומדות בפניה מבחינת טיפול.

"הבעלים של הסוס צריך להיות חזק. הוא או היא צריכים לומר 'אני מכיר/ה את הסוס הזה הכי טוב, ואני יודע/ת מתי משהו לא בסדר איתו, וגם אם כולם אומרים שהכל בסדר, אפילו הווטרינר, אם אתם מרגישים שמשהו לא בסדר, המשיכו לברר עד שתמצאו את התשובה".

הסיפור של הסוסה גלינה אינו ייחודי. דרך הסיפור של הרוכבת הצעירה שאוהבת מאוד את הסוסה שלה, יוצרי הסרט מקווים לעורר מודעות והבנה בקרב בעלי סוסים, וללמד איך לזהות את הסימנים הראשונים של כאב.

ד"ר סו דייסון מציעה גם סמינר אונליין בנושא: "זיהוי ביצועים כושלים שמקורם בכאב בקרב סוסים". הסמינר ייערך ב-26 בנובמבר 2022, ומחירו 120 ליש"ט. ניתן להירשם כאן.

תוספת מאוחרת: לאחר שפירסמתי את הפוסט, נאמר לי שתדמיתה של ד"ר דייסון ספגה לאחרונה מהלומה קשה, לאחר שנתפסה בזיוף מסמכים במחקר שעשתה על השפעת משקל הרוכב על הסוס. דייסון הודתה בזיוף, ונמחקה ממאגר הווטרינרים באנגליה, למרות שעירערה על ההחלטה הזו.

לא ברור מה הוביל את דייסון לעשות דבר כל כך מטופש (בייחוד לאור העובדה שהמסמך לא היה קשור לתוצאות המחקר, אלא היה עניין מנהלתי כלשהו). במאמרים בנושא נרמז כי דייסון לא היתה בקו הבריאות לאחרונה, וייתכן שהיא אף סובלת מבעיות מנטליות.

כיום עובדת דייסון בארה"ב (שם גם צולם הסרט). חשוב היה לי להביא את כל המידע הרלוונטי. האם הפעולות שלה פוגמות במומחיות שלה, ולא רק במוניטין? לדעתי היא עדיין עושה עבודה מדהימה וחשובה עם סוסים, אבל תמיד חשוב להציג את התמונה המלאה – לשיקולכם.